Görevi
Direk tipi trafo ölçüm panosunda, trafo gücünün % 3’ü ile % 5’i arasında bir değerde sabit kompanzasyon yapılır. Ölçüm panosunda mühürlü bölme içinde tesis edilir.
Örnek: 100 kVA’lık bir trafo için % 5 sabit kondansatör gücü bulunsun.
100 x 0,05 = 5,00 kVAR olarak sabit kompanzasyon kondansatör gücü bulunur.
Güç Değerleri
Güç kondansatörleri, 1- 1,5- 2,5- 5- 7,5- 10- 12,5 kVAR standart güçlerinde üretilir. Bu değerlerden daha fazla güç istendiğinde kondansatörler paralel bağlanarak istenilen güç elde edilir.
Örnek: 50 kVAR güç istenildiğinde, ya 5 adet 10 kVAR’lık kondansatörler paralel bağlanır veya 4 adet 12,5 kVAR’lık kondansatörler paralel bağlanarak 50 kVAR gücüne ulaşılır.

Sabit kompanzasyon kondansatör bağlantıları:
- Uygun bağlantı kablosu seçilir. En az 2,5 mm² çoklu kablo seçilir (Kondansatör gücü arttıkça kesit artar.).
- Kablolar uygun boyda kesilir. Baralara 3 faz olarak kabloların birer uçlarının bağlantıları yapılır (Kablolara pabuç takılır). Kesinlikle akım trafolarından sonra kondansatör kabloları bağlanmamalıdır çünkü akım trafolarından sonra bağlanacak olursa tesisin kapasitif değerinin yükselmesine neden olur
- Sayaç bölmesinden rekor içerisinden kompanzasyon bölmesine kablo geçirilir.
- Kabloların diğer uçları otomatik sigortalara bağlanır.
- Otomatik sigortalardan çıkarılan kablolar ampermetrelere bağlanır (3 ampermetre veya tek ampermetre).
- Ampermetrelerden çıkan kablolar kondansatör bağlantı terminallerine bağlanır.
- Kondansatör topraklaması yapılır.
- Kablo bağlantılarında, kabloların uçlarının fazla açılmamasına dikkat edilir. Kablo pabuçlarını sıkmak için pabuç pensesi kullanılmalıdır.
